fbpx

Welk boek heeft jouw leven veranderd? Voor mij zijn een aantal boeken echt ‘life-changing’ geweest. Een van de eerste persoonlijke ontwikkelingsboeken die ik las (of eigenlijk luisterde; in de auto), was ‘Rich Dad Poor Dad’.

Ik luisterde het boek meer dan 5 jaar terug, maar was er toen nog niet helemaal klaar voor. Ik had pas net de stap gemaakt van loondienst naar het ondernemerschap en had nog niet die ondernemersmindset. Wel werden de eerste zaadjes geplant: hoe kun je geld verdienen zonder er zelf echt voor hoeven te werken?

Nu, ruim 5 jaar later, lees ik het boek weer. Ondertussen luister ik de audioversie ook in de auto om de content nog eens extra te laten bezinken. En wat ontvang ik de boodschap nu toch anders! Het is weer het bewijs; om te ontwikkelen hoef je er niet continu nieuwe boeken bij te pakken. Kies jouw ‘bijbels’ en lees ze gewoon keer op keer. Omdat jij verandert, lees je een boek ook anders. Je pakt nieuwe lessen. Snapt dingen ineens wel.

Wat mij betreft zou ‘Rich Dad Poor Dad’ verplichte kost moeten zijn op scholen. Al is het alleen om je bewust te maken van de manier waarop we getraind worden om ‘werknemers’ te zijn en te werken voor geld. Als je niet oppast, ren je je hele leven achter geld aan om je uitgaven te bekostigen. Of steek je je diep in de schulden om een kast van een huis te kunnen kopen, of die dikke lease-auto te betalen.

Onthoud: het is prima om te werken voor je geld, als dit maar een bewuste keuze is. En ondertussen kun je altijd werken aan het opbouwen van Assets (zaken die geld in je portemonnee brengen, er niet uithalen). Geef minder geld uit aan ‘loze’ dingen, maar investeer. Op een gegeven moment werken die Assets zo hard voor jou, dat jij niet langer voor geld hoeft te werken. Je kunt uit die rat race stappen.

En nee, dat betekent niet dat je met pensioen MOET gaan. Maar je hebt wel de vrijheid om te doen wat je wilt. Te genieten, betekenisvol werk te doen, anderen te helpen…

Ik ben nieuwsgierig welke lessen jij meeneemt uit het boek! Heb je ‘Rich Dad Poor Dad’ nog niet gelezen? Je kunt het boek onder andere hier bestellen.

Wat is jouw boekentip van deze week?