fbpx

Negatieve en positieve woorden

Zoals je in de vorige blog hebt gezien, creëren negatieve woorden (roddelen en klagen) negatieve energie. Deze negatieve energie verspreid je niet alleen richting anderen, maar neem je zelf ook onbewust tot je. Aan de andere kant brengen positieve woorden en optimistisch geformuleerde zinnen juist positieve energie. Het is dus tijd om te kijken naar jouw woordgebruik.

1. Wees je bewust van jouw negatieve woordgebruik

Woorden hebben een lading. Daarom is het belangrijk om selectief te zijn in de woorden die je gebruikt. Kies je een woord met een negatieve lading (zoals probleem), dan ervaar je de situatie veel intenser dan wanneer je voor een positievere formulering kiest (zoals uitdaging).

Negatieve woorden voelen zwaar
Je ziet de situatie nog somberder in. Je zit in de knoop en weet niet hoe je hieruit moet komen. Je blokkeert jezelf als het ware, je gebruikt minder van je potentieel en komt dus minder snel tot een oplossing. Of je verzandt zelfs in een reactieve houding.

Positieve woorden voelen licht
Je weet dat een situatie voor verbetering vatbaar is, maar je zit niet in de knoop. Je gelooft dat je een oplossing kunt vinden en die zul je ook vinden, want je gebruikt je volledige potentieel. Je neemt een actieve houding aan. Wees je dus bewust van de negatieve woorden die je gebruikt en noteer ze.

Probeer de lading van een van de negatieve woorden die je hebt opgeschreven eens te voelen. Als je geen concreet voorbeeld hebt, voel dan de lading van de onderstaande zinnen eens:

Ik heb een enorm probleem op het werk.
Ik heb een probleem op het werk.
Ik sta voor een uitdaging op het werk.

En voel het verschil eens tussen de drie onderstaande zinnen:

Dit project is een complete mislukking.
Dit project is een mislukking.
Dit werkt niet, maar ik heb er wel wat van geleerd. Op naar een volgende poging.

In het eerste geval voelt de situatie het zwaarst, door het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden (‘enorm’ en ‘complete’). In het tweede geval is de situatie ook nog onnodig zwaar. Je hebt het over ‘probleem’ en ‘mislukking’. Daar zijn mildere varianten voor, zoals je bij de derde zin ziet.

2. Kies voor positieve woorden

Hoe kun je je woordkeuze nu veranderen? Eigenlijk is dat heel simpel. Je vervangt de negatieve woorden die je hebt opgeschreven door een positieve variant en je bent voorzichtig met het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Je zult merken dat je vocabulaire flink zal veranderen. Voor mij persoonlijk is mijn woordenboek behoorlijk uitgebreid met positieve(re) woorden:

Niet: lastig, maar: uitdagend.
Niet: moeten, maar: mogen.
Niet: proberen, maar: doen.
Niet: boos, maar: geïrriteerd.
Niet: falen, maar: leren.
Niet: teleurgesteld zijn, maar: jammer vinden.
Niet: depri zijn, maar: wat minder vrolijk zijn.
Niet: vermoeid zijn, maar: wat minder energiek zijn.

Het woord ‘moeten’ uit de bovenstaande lijst is misschien wel het gevaarlijkst. Het maakt dingen onnodig zwaar. Het wordt echt een moetje en het roept alle associaties op die daarbij horen. Van irritatie tot stress:

Ik moet naar mijn werk.
Ik moet naar een vergadering.

Wat als je deze zinnen nu eens anders formuleert? Misschien vind je: ‘Ik mag naar mijn werk’, of: ‘Ik mag naar een vergadering’ een beetje te soft. Maar wat dacht je van:

Ik ga zo naar mijn werk.
Ik heb nu een vergadering.

Als je merkt dat je toch een zwaar woord gebruikt, corrigeer jezelf dan direct. Dat zorgt al voor een glimlach.

Voorbeeld

Ik had vroeger de neiging om een moment van minder energie – bijvoorbeeld zo rond 16.00 uur op het werk – te zwaar te verwoorden. Ik zei dat ik ‘kapot’ of ‘doodop’ was. Toen ik me ging verdiepen in de lading van woorden, begreep ik dat dit geen intelligente woordkeuze was. Sindsdien benoem ik een moment van vermoeidheid niet meer. Of ik verwoord het anders: ‘Even energie tanken.’ En dat is een wereld van verschil, ook in de energie die ik voel!

Gebruik je vaak negatieve woorden? Dan weten je collega’s waarschijnlijk niet wat ze meemaken als je deze positieve woordentechniek consequent toepast. Je ontneemt anderen minder energie en jijzelf bespaart ook energie. Na verloop van tijd maak je je deze nieuwe woorden eigen en is de kans groot dat je minder negativiteit voelt. Je ervaart eenzelfde situatie als lichter en brengt de funfactor in je verplichtingen. Daardoor ben jij als professional een stuk gezelliger en heel wat vindingrijker.